Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az én történetem

Az én történetem több mint 20 évvel ezelőtt kezdődött. A nagyobbik lányom, Nóra, akkor volt 8 hónapos.

 Egészséges, jó étvágyú baba volt. 3 hónapos koráig éjszaka egyszer szopizott. Utána, ha fölébredt gondolván, nyár van, meleg is, kell neki a folyadék, megitattam egy kis teával.

 Kb. 4 hónapos volt, amikor az albérletünkből átköltöztünk a szüleimhez, az övékéből nyíló szobába. Ott is felébredt éjszaka, de már nem csak egyszer,és hogy ne zavarja a többieket, először adtam neki teát, utána ringattam, majd magam mellé tettem, csak hogy visszaaludjon. De sajnos egyre többször ébredt föl és egyre nehezebben aludt vissza. 8 hónapos korára odáig fajult a dolog, hogy éjszaka akár tízszer is fölébredt.
 Ja, és azt hinné az ember, hogy az a gyerek, amelyik éjjel rosszul alszik, nappal bepótolja. Hát nem!! Az én lányom napközben is csak nyúlfarknyit aludt.
 Fiatal, tapasztalatlan anyukaként, halvány fogalmam nem volt róla mit tegyek. Akkor már az egész család kimerülten, zombiként járt-kelt. Az édesanyámat hiába kérdeztem, ő nem volt soha ilyen helyzetben, nem tudott segíteni. Abban az időben még számítógépünk sem volt otthon, nemhogy internet. Tehát megkérdeztem egy illetékest, a védőnőmet, tud-e segíteni. Sajnos ilyennel ő sem találkozott még, de azt ajánlotta, próbáljunk meg valami nyugtató gyógyteát itatni vele, hátha az használ. Mondanom sem kell, nem jártunk sikerrel. Akkor elvittem a gyerekorvoshoz, hogy ő mit tanácsol. Ő felírt egy enyhe altatót, próbáljuk meg azt. Már a gonodolat sem tetszett, hogy egy ilyen kicsi gyereknek altatót adjak, de annyira tanácstalan voltam, hogy megpróbáltam. Attól valamivel később ébredt fel, de annál többször. Akkor már totálisan kétségbe voltam esve. Tényleg nem tud senki segíteni??!!!
 Akkor, egy varázsütésre, kezembe került egy újság, amiben egy könyvesbolt a hírdetésében ajánlotta az  "Aludj jól, gyermekem!" című könyvet. Gondoltam, megrendelem. Pár nap múlva meg is jött. Azonnal elolvastam és elhatároztam, hogy aznap este ki is próbálom. Rosszabb már úgysem lehet!!
 A leírás szerint a gyereknek fontos a megszokott napirend, az evésnél, a fürdésnél és az esti lefekvésnél is. Ha eddig nem volt, akkor alakítsunk ki egy szokásos időpontot és menetrendet, amihez a továbbiakban tartsuk is magunkat. Vannak gyerekek, akik tudnak maguktól aludni, és vannak akiket meg kell rá tanítani. A könyvet olvasva, rájöttem, hogy az én lánykámat  én, sajnos, nem jól tanítottam meg aludni. Mert ha a gyermek úgy alszik el, hogy például ringatjuk, vagy szopik, vagy szól a tévé, vagy cumisüvegből iszik vagy stb... akkor ő ezekkel a dolgokkal kapcsolja össze az alvást, és amikor éjjel fölébred, ami normális is, nem találja ezt a bizonyos dolgot, így nem tud visszaaludni, csak ha újra megkapja azt. Ezért olyan dolgot kell találni, ami vele van, ha alszik, és ha éjjel fölébred, megtalálja maga körül. Sok gyereknek van kedvenc plüss állata, vagy például egy kispárnahuzat, vagy mondjuk a cumi, ami nélkül nem tud aludni.
 Nórinak volt ugyan cumija, de ezen kívül csak a ringatás, amit hiányol, ha fölébred.
 Oké, gondoltam akkor kialakítjuk a megszokott rendet: este 6-kor vacsora, utána 7-kor fürdés, kicsi játék, aztán 8-kor lefekvés. Vettem még vagy négy cumit, ha, ne adj Isten, kiesne a kiságyból legyen a kezeügyében tartalék.
 Megvolt a vacsi, fürdés, játék, irány aludni.
 Bementünk a szobába, énekeltem neki egy dalt és elmondtam, hogy mostantól a cumikával és a kismacival fog aludni, szépen egyedül. Beraktam a kiságyba, betakartam, megpuszilgattam, jó éjszakát kívántam, lekapcsoltam a villanyt  és szépen kijöttem a szobából. Mondanom sem kell, felállt és ordított, ahogy csak bírt. Vártam egy percet, visszamentem, odamentem a kiságyhoz hogy lásson, de a villanyt nem kapcsoltam fel, elmondatm neki a kis mondókámat, és hogy nem fogom felvenni, mert most meg kell tanulnia egyedül aludni, majd újra kijöttem. Újból ordítás, most még a cumikat is kidobálta az ágyból. Vártam egy kicsit több időt mint előtte, és újra bementem, visszaraktam a cumikat, elmondtam a mondókám...és kijöttem. Ezt még megismételtük kétszer, mindkét alkalommal egy picit később mentem be. Harmadjára abbamaradt a kiabálás, hallottam, hogy lefekszik, még dünnyögött egy kicsit magában, aztán elaludt.
 Akkor én is bementem lefeküdni. Amikor éjjel fölébredt, felkeltem, elmondtam a mondókámat és kimentem. Az első éjszaka kb. háromszor ébredt föl. Minden alkalommal végigjátszottuk a ki-be járkálást. A második este ugyanez a rítus. Amikor először kimentem már eleve kicsit később mentem vissza mint előző éjszaka elsőre. Tehát kb. 3-4 percet vártam és utána ezt nyújtottam pár perccel. / A könyvben természetesen le van írva a pontos időbeosztás, de kinél van éjjel stopperóra, nem igaz?
Aznap csak kétszer kellet visszamennem, és éjjel is csak kétszer ébredt föl. Harmadik nap lefekvéskor csak egyszer mentem vissza és az éjszakát végigaludta. Azóta nem volt gond az alvásával pedig már felnőtt leányzó.
 
Nagyon sokat tanultam a történtekből és akkor elhatároztam, hogy a gyerekeimet következetesen fogom nevelni, mert mint szülő, az a feladatom, hogy mérlegeljem a nevelésem esetleges következményeit. Sokan esnek abba a hibába, hogy átadják az irányítást a gyereknek, de ezzel én nem értek egyet. A szülő feladata a gyereket segíteni a helyes út megtalálásában. Nekünk kell irányítanunk, mert enélkül nem tudjuk a gyermekeinket NEVELNI.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kérdések

(Varga-Pék Beáta , 2018.11.08 20:43)

Kedves Mónika,

Tudnál nekem esetleg egy elérhetőséget küldeni, ahol feltehetnék néhány kérdést a módszer alkalmazásával kapcsolatban, amiben bizonytalan vagyok?

Köszönettel,
Bea

Re: Kérdések

(Móni, 2018.11.08 20:58)

Kedves Bea!
Az e-mail címem: fabine76@citromail.hu
Üdv: Móni

zakver@gmail.com

(Zakar Veronika, 2015.10.08 21:10)

Kedves Mónika!

1 éves a gyerkőcöm, 7 hónapos koráig kiságyban aludt, majd az első fog jövetelekor szokott hozzánk, és ezidáig velünk is aludt, kezdetben könnyebbséget jelentett, később azonban már alig tudtam pihenni, sokszor felkelt, sokáig szopizott, vagy inkább csak cumizott rajtam, így a védőnőnk tanácsára kipróbáltuk az Aludj jól gyermekem - módszert, ma 5. napja, és egész jól haladunk. Az első éjszaka tikkaszó volt, de azóta egészen jó.
A gyerkőc általában az első 3-5-7-9-11 perces etapot végigsírja, majd a megnyugtatást, visszafektetést követően elalszik. Az lenne a kérdésem, hogy meg kell-e várni a ma pont 9 percet, vagy bemehetek előbb is, tekintve, hogy úgy tűnik utána rögötn álomba merül.
Vagy csináljuk teljesen végig, és utána kezdjünk az idővel barkácsolni?

Köszönettel:

Vera

Re: zakver@gmail.com

(Móni, 2015.10.08 21:25)

Kedves Vera!
Szerintem már el kellett volna jutnotok a sírás mentes elalváshoz. A napok múlásával az első visszamenetel idejét is kissé nyújtani kell, és a köztes időket is meg kell toldani egy kevés idővel. Ha úgy látod hogy egy kis simizés az ágyában megnyugtatja, ezt hozzáteheted az esti rituáléhoz, csak ne ezzel aludjon el. Biztosan nehéz neki lemondania anya esti melegségéről, de az nagyon jó, hogy ilyen kitartó és határozott vagy. Valószínűleg már nem messze vagytok a céltól. A nappali alvással minden rendben?
Üdv: Móni

gorogagi@gmail.com

(Ági, 2015.10.02 07:42)

Üdvözlöm!

Szeretném a segítségét kérni abban, hogy a 10 hetes kislányom éjszaka ügyesen alszik, általában 1-szer kel csak fel enni. Viszont napközben szinte semmit nem alszik. Jó ha fél órát két evés között (4 óránként eszik). Ezt a kis időt is vagy babakocsiba sétálva a friss levegőn, vagy velem a nagyágyban. Régebben elaludt egyedül is a saját ágyában. Viszont attól, hogy nem alszik nyűgös lesz főleg délutánra, estére. Ja és a szopizásokon mindig bealszik, hiszen nagyon fáradt.
Mit tegyek, hogy többet aludjon?
Lehet, hogy neki nincs is szüksége több alvásra? De akkor miért fáradt mégis? És miért akszik ekl folyton evéscközben?

Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Görög Ági

Re: gorogagi@gmail.com

(Móni, 2015.10.03 19:46)

Kedves Ági! Véleményem szerint, szoktatási problémáról lehet szó. Szerintem mindenképpen arra kellene törekedni, hogy a baba a kiságyával kapcsolja össze az alvást. Ez úgy érhető el, hogy a baba csak akkor kerüljön be a kiságyába, ha alvásidő van. A nap többi részében lehet bárhol, csak ne az ágyában. Ha szoptatás közben elaludna, akkor be kellene rakni az ágyába. Ha felébred is hagyni kellene benne, kimenni a szobából és várni kicsit, ha mégsem alszik el visszamenni, igazából a módszer ilyenkor is alkalmazható, az olvasottak szerint. Egy ilyen idős babának még kell a napközbeni minimum egyszeri alvás. Törekedni kell a rendszerességre és hogy lehetőleg tartsunk egy napirendet, amihez a baba hozzá tud szokni. Arra pedig hogy az ágya való az alvásra meg kell tanítani, mert ő jelen pillanatban ezzel nem igen van tisztában. Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdése csak írjon.
Üdvözlettel: Móni

mondoka

(Kau, 2015.08.12 21:50)

Szia. A "mondóka" az egy versike volt, vagy csak elmondtad, hogy most egyedül kell elaludnia stb.? :)

Re: mondoka

(Móni, 2015.08.13 08:42)

Szia! Igen, csak szépen nyugodtan elmondtam neki, hogy anya itt van, és vigyáz rá, de mostantól egyedül kell aludnia, vagy ha van valami kis játék amivel alszik, akkor azzal. Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Móni